2 januari 2023

Overdrachtsbelasting per 2023

De woningmarkt is meer dan ooit in beweging. Ook aankomend jaar gaat er weer het een en ander veranderen binnen de vastgoedwetgeving in Nederland.

Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting voor een woning van maximaal € 400.000. Om de starters meer voordeel te bieden op de woningmarkt, gaat deze grens per januari 2023 omhoog en in deze blog leggen we graag uit hoe de regeling in elkaar zit.
Om gebruik te mogen maken van de vrijstelling voor overdrachtsbelasting moet je voldoen aan een aantal eisen. Zo moet je als koper natuurlijk meerderjarig zijn, maar wel jonger dan 35 jaar. Ook is de vrijstelling alleen geldig wanneer het gaat om het aankopen van een woning. De vrijstelling mag één keer aangevraagd worden en niet al eens eerder ontvangen zijn. De aangekochte woning moet je hoofdverblijf zijn en de waarde van de woning mag niet hoger liggen dan €400.000. Dit laatste wordt per 1 januari 2023 verhoogd naar €440.000
In Nederland betaal je overdrachtsbelasting bij het aankopen van een bestaande woning. Deze belasting geldt dus niet voor nieuwbouw. De overdrachtsbelasting is een deel van de kosten koper. Kopen 2 starters samen een woning en is 1 starter ouder dan 35 jaar? Dan betaalt de oudste 2% over de helft van de woningwaarde. Voor de jongste starter geldt dat hij/zij meerderjarig, maar nog geen 35 jaar mag zijn. Kocht je al eerder een woning en heb je hierbij geen gebruik gemaakt van de vrijstelling overdrachtsbelasting? Dan kun je nog gebruik maken van de vrijstelling bij aankoop van de volgende bestaande woning. Ook hiervoor geldt dat je nog geen 35 jaar mag zijn en niet al eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling. Als er een notariële akte is opgemaakt, hoeft u niets te doen. De notaris doet dan voor u digitaal aangifte en neemt de zorg hiervoor op zich.
Ik voldoe aan alle eisen, wat nu? Voor de aanvraag heb je een verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling nodig om gebruik te maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Daarin verklaar je als koper dat jij aan de voorwaarden voor de vrijstelling voldoet. Op de website van de Belastingdienst kun je de verklaring downloaden en invullen.
Meer weten over de mogelijkheden voor het aankopen van jouw toekomstige woning? Maak vrijblijvend een afspraak met onze hypotheekadviseurs van Hypotheek Plan. Zij kunnen eenvoudig en snel in kaart brengen wat jouw mogelijkheden zijn. Wanneer je weet wat je financiële mogelijkheden zijn, helpen wij je graag met het zoeken en kopen van een woning. Plan gerust een kennismakingsgesprek met een van onze aankoopmakelaars Alina, Maud of Annabelle.


2 januari 2023
Contact

T 050-3113110
E info@slimmakelaardij.nl

BTW nr. NL854138201B01
KvK nr. 60963077

Volg ons
Langskomen?

Zonnelaan 44, Groningen

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.30 uur

Partners

NVM Aankoopmakelaar Groningen