1 nov. 2015
Bouwkundig onderzoek

Wanneer je een woning koopt komt daar heel veel bij kijken.

Dat is algemeen bekend. Als makelaar heb je een aardige dosis bouwkundige kennis. Tijdens de opleiding vormt dit een belangrijk studie onderdeel, maar te meer door ervaring met de vele aangekochte en verkochte huizen is de bouwkundige kennis vaak eigen gemaakt. Maar soms zijn huizen in een dusdanig matige staat dat het raadzaam is een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren door een bouwkundig ingenieur. Dan wordt er een bouwkundige keuring uitgevoerd. Vaak schakelen wij daarvoor iemand in wanneer we aan de aankopende kant staan, maar soms ook en dat is nu het geval wanneer wij de verkoop verzorgen.  Zo nu en dan is het dan ook erg leerzaam om als makelaar mee te gaan met de keuring en hier weer van te leren. Vrijdag 23 oktober jl. zijn we op pad geweest met Boers Advies. Een bijzondere casus, een huis waarin nogal wat scheurvorming zit en het sterk de vraag is waar dit vandaan komt.

IMG_3174   IMG_3171
IMG_3182   IMG_3172

Natuurlijk is dit een ernstig geval zoals te zien is aan de foto’s, maar daarom laat ik het ook even zien. Je ziet vaker bij oudere huizen diverse punten van aandacht maar dit is wel een extreme situatie. Waar moet je gemiddeld genomen aan denken bij een keuring? Een dakje wat vervangen moet worden, kozijnhout wat zacht is geworden, lekke ramen, leidingen die lekken, tegels in sanitaire ruimtes die onthecht zijn. Lekkages, scheve dakpannen, lood dat niet goed ligt waardoor er vocht onder de dakrand kan komen, vloeren die doorbuigen c. q. aangetast zijn. Je kunt het allemaal zo gek niet bedenken of wij hebben het als makelaar wel eens mee gemaakt.

In eerste instantie kijk je als makelaar heel kritisch naar de staat van een huis om een koper te kunnen adviseren over het wel/niet kopen van het huis en tegen welke prijs. En soms is een aanvullende onderzoek door een keurder wenselijk om zeker te zijn van alle ins en outs. Wij kunnen dat goed inschatten en kopers hierover nader adviseren. Bij ernstige gebreken wordt de waarde van het huis natuurlijk ook dusdanig beïnvloed en is het slim om hier vooraf met de verkoper duidelijke afspraken over te maken.


IMG_3168


Het was in elk geval voor mij als makelaar ook erg interessant om mee te lopen tijdens deze keuring. We zijn van A-Z het huis doorgelopen op zoek naar antwoorden op de vraag die maar bleef hangen, waar komen de scheuren vandaan? En waarom is het erger bij dit huis dan de omliggende huizen? Hoewel enkele huizen ernaast in de voorgevel ook al wel scheuren vertoonden. Er was sprake van scheefstand bij de muren en de kozijnen, aansluitingen die daardoor niet goed meer zijn en betekent dat de kozijnen vervangen dienen te worden met het dubbele glas erin.

De conclusie moet officieel nog komen maar op voorhand denken we dat de scheuren ontstaan zijn door ofwel bronbemaling ivm heien en nieuwbouw in de directe omgeving ofwel de beruchte aardbevingen waarbij het laatste het meest waarschijnlijk is, gezien het uiterlijk van de scheuren en dat deze in alle hoeken van het huis voor komen. We konden helaas niet volledig onder de vloer kijken, maar wel in een klein aardappelkeldertje en zelfs daar zag je nog enkele scheuren. Het rapport wordt de komende week opgemaakt en dan zullen we weten wat de keurder aan informatie heeft weten te verzamelen en wellicht moet de NAM dan nog eens geraadpleegd worden……wordt dus vervolgd~


IMG_3180

17 augustus 2017
Lees meer »
Nazomeractie 15% korting op de verkoop van je woning!

30 maart 2017
Lees meer »
Aanstaande zaterdag OPEN HUIS bij Slim! Makelaardij

Tot zaterdag!

29 november 2016
Lees meer »
Slim! Makelaardij de grote winnaar bij de uitreiking van Woningmakelaar van het jaar 2016

Slim! Makelaardij is unaniem verkozen tot de nr. 1 woningmakelaar van de provincie Groningen!