19 september 2020

Huizenkopers jonger dan 35 jaar betalen in 2021 maar 0% overdrachtsbelasting!

Afgelopen Prinsjesdag heeft het kabinet bekend gemaakt dat de overdrachtsbelasting, de belasting die je betaalt als je een huis koopt, voor starters wordt verlaagd naar 0%. Nu is het begrip starters nogal vaag en zijn niet alleen starters de gelukkigen.

Ook wanneer je al een eigen huis bezit en een ander huis koopt, maar wel jonger bent dan 35 jaar, kun je deze vrijstelling gebruiken! En dat is goed nieuws, daarom delen we in dit artikel in het kort de ins en outs van deze mooie regeling voor jongeren! Dat lijkt ons een betere term, die de lading dekt

Welke overdrachtsbelasting tarieven gelden er vanaf 2021?

Even voor de duidelijkheid, wanneer je nog in 2020 een huis koopt, betaalt iedereen 2% overdrachtsbelasting. Maar dit gaat vanaf 2021 veranderen en dan wordt het iets complexer. Er gelden dan 3 tarieven:

  • 0% voor ‘starters’ (iedereen van 18 tot 35 jaar)
  • 2% voor ‘niet-starters’( iedereen van 35 jaar en ouder)
  • 8% voor ‘beleggers’ (iedereen vanaf 18 jaar en die het huis niet zelf gaat bewonen)

Wie zijn “starters”?

Bij de aankondiging van deze regeling werd met name gesproken over “starters”maar dit is een misleidende term. Iedereen jonger dan 35 jaar komt in aanmerking en dat betekent voor veel meer kopers goed nieuws!

Meer weten? Bel met onze aankoopcoach Aijmée en zij legt het graag aan je uit!

Ik ben onder de 35 en mijn partner is ouder dan 35, wat nu?

Wanneer het om twee kopers gaat, waaarvan 1 van beide jonger is dan 35 jaar en de ander 35 jaar of ouder, dan mag voor 1 persoon ook de 0% overdrachtsbelasting als vrijstelling worden gebruikt. Kort gezegd, dan betaal je werkelijk 1 % in plaats van 2% en dat is nog steeds een voordeel.

Voor wie geldt de overdrachtsbelasting van 0%?

Deze geldt dus voor iedereen die een huis koopt, jonger is dan 35 jaar en waarbij het gekochte huis door de koper zelf wordt bewoond. Een huis dat niet door jezelf wordt bewoond wordt gezien als een “belegging”.

Welke overdrachtsbelasting geldt voor beleggers?

Iedereen die een huis koopt, al dan niet jonger dan 35 jaar, maar het huis niet zelf bewoond is een “belegger” voor de overheid. Dan betaal je een overdrachtsbelasting van 8% wat in 2020 nog 2% was.

Ik koop een huis voor mijn kind, hoeveel betaal ik aan overdrachtsbelasting ?

Ouders die een huis kopen voor een kind of kinderen, worden ook gezien als belegger en moeten vanaf 2021 een hogere overdrachtsbelasting van 8% betalen. Ook wanneer je een huis koopt voor jezelf als tweede huis, maar deze niet dient als je hoofdverblijf, wordt je gezien als “belegger” en geldt de 8% regeling.

Is het juist verstandig om in 2020 nog een huis te kopen?

Mocht je nou in 2020 nog een huis willen kopen of verkopen en vraag je je af wat je het beste kunt doen, neem dan contact met ons op en wij geven je een passend advies.


19 september 2020
Contact

T 050-3113110
E info@slimmakelaardij.nl

BTW nr. NL854138201B01
KvK nr. 60963077

Volg ons
Langskomen?

Zonnelaan 44, Groningen

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.30 uur

Partners

NVM Aankoopmakelaar Groningen