25 januari 2021

Nieuw energielabel vanaf 2021

Vanaf januari 2021 is het verplicht om een energielabel te hebben voordat je huis te koop staat. Wij leggen hieronder uit hoe dit werkt en waarom.

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en dat vindt iedereen belangrijk! Het vorige label was wat summier en voldeed bovendien niet aan de Europese eisen. Deze kon je voor enkele euro’s online al bemachtigen en schoot volledig het doel voorbij. Daarom is er nu een uitgebreider label nodig, dat door een energieadviseur moet worden opgesteld.  

Het werkt als volgt….

Wanneer de energieadviseur bij je langskomt zal hij/ zij het hele huis doorgaan en op verschillende punten controleren. Zo wordt er gekeken naar de energiezuinigheid van de cv-ketel, hoe nieuw is de meterkast, isolatie in glas, muren, dak, vloer etc.  en daarvan wordt een rapport opgesteld. De kosten zijn uiteraard aanzienlijk hoger dan voorheen, maar de kwaliteit is ook veel beter. In dit nieuwe energielabel is ook te zien welke punten je kunt toepassen om je woning nog meer energiezuinig te maken (isolatie, warmtepomp, zonnepalen e.d. ). De bedoeling is dat men op deze manier nog bewuster wordt van de energiezuinigheid.

Vanaf januari 2021 is het al verplicht om dit energielabel te hebben voordat je je woning in de verkoop kunt zetten. Zonder dat label mag een makelaar in feite de woning niet te koop aanbieden, maar we zitten nog in een overgangssituatie. Er zijn nog wat opstartproblemen, met o.a. een tekort aan adviseurs die de labels kunnen uitwerken. Wij bij Slim hebben de nodige connecties al gemaakt om onze klanten, wanneer nodig te voorzien van een goed label. Zonder kan het huis immers niet verkocht worden. Dit was eerder pas verplicht bij de notaris maar nu moet je dit dus regelen voor het huis in de verkoop kan!

Wil je daarom binnenkort je woning verkopen en ben je benieuwd hoe je dit het beste aan kunt pakken? Bel ons kantoor voor meer informatie en wij helpen je op weg.


25 januari 2021
Contact

T 050-3113110
E info@slimmakelaardij.nl

BTW nr. NL854138201B01
KvK nr. 60963077

Volg ons
Langskomen?

Zonnelaan 44, Groningen

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 9.00 - 17.30 uur

Partners

NVM Aankoopmakelaar Groningen